čerstvá rýže Shikiyutaka - 1 kg

200 Kč
Skladem (1 ks)

V ČR lokálně opracovávaná rýže od výběrových japonských zemědělců. 

Splněný sen o nejchutnější rýži u nás doma v České Republice.

 

Můžeme mít úplně čestvě obroušenou rýži a to ještě na úroveň kterou si přejeme.

Čili, zatleskejme Markovi Ospalému, který to celé zrealizoval s pokorou a láskou.

 

Shikiyutaka pochází z Inashiki, Ibaraki prefektury, která se nachází mezi Kasumigaura jezerem a Tone řekou. Tato oblast má velice výživnou a bohatou půdu a bohaté vodní zdroje, díky čemuž je ideálním místem pro pěstování vysoce kvalitní rýže. Shikiyutaka je relativně nový druh rýže, který pochází z Koshihikari. Jedná se o novou „vylepšenou“ verzi nejoblíbenější rýže Koshihikari s mírně odlišnou elastickou mochi texturou.

Chuť a vlastnosti

Shikiyutaka je velice lepkavá mochi styl rýže s velice intenzivní přírodní sladkostí. Má velice mochi žvýkavou texturu s absolutně ideální lepkavostí. Zrna Shikiyutaka rýže jsou větší a velmi výživná. Tato rýže neztvrdne ani po vychladnutí.

V porovnání s jinými druhy japonské rýže, má tato velice intenzivní silnou přírodní sladkost, velice žvýkající elastickou texturu a větší zrna, což vše dělá z této pochutiny vynikající rýži s neuvěřitelnou chutí. Po vychladnutí zůstává tato rýže velice měkká, velice chutná a neztrácí nic ze svých kvalit.

Jídla, která se hodí ke Shikiyutaka

Tato rýže je velice lepkavá s mochi texturou. Proto je perfektní k onigiri a doporučuje se konzumovat jenom s připravenými jídly, jako třeba sashimi nebo yakiniku, nebo jakýkoli druh zeleniny, speciálně pak s japonskou tsukemono zeleninou. Díky tvrdší vnější části je také ideální na donburi japonskou rýžovou mísu s různými druhy příloh. A protože si zachovává úžasnou chuť a jemnost i po úplném vychladnutí, je ideální na lunch boxy nebo jako onigiri.

 

Proč je naše rýže nejčerstvější 

Garantujeme tu nejčerstvější rýži v Čechách! Ale nejenom v Čechách ale i v celé Evropě. Rýži dovážíme v její originální kompozici ve formě hnědé rýže abychom zachovali vysokou kvalitu. Skladujeme rýži v chladnějších prostorách aby se kvalita rýže udržovala a tříštíme rýže (zpracovávané hnědou rýži na bílou rýži) pouze až poté co si rýži objednáte. Vaší objednanou rýži čerstvě tříštíme a balíme a ihned posíláme k Vám. Tímto zaručujeme že je naše rýže nejčerstvější, nejkvalitnější a nejchutnější, vyrovnávající se kvalitě rýži nabízené přímo od japonských farmářů v Japonsku. 

Datum tříštění je pak uveden na obalu. Ideálně doporučujeme rýži použit do tří či čtyřech týdnů. Při správném skladování může rýže vydržet i mnohem déle - až tři měsíce. Správně skladování rýže je uvedeno níže.

 

Původ rýže

Naše rýže je originální japonská rýže, která pochází ze severní oblasti hlavního ostrova Honšu. Japonsko se skládá ze ze čtyř hlavních ostrovu Hokkaidó, Honšu, Kyušu a Shikoku. Ostrov Honšu je největší a nejrozvinutější ostrov v Japonsku. I když je tento ostrov nejrozvinutější, je z 80 procent hornatý a bohatý na kvalitní úrodnou půdu a hojnost čisté vody. A právě jeho geografické podmínky jsou ideální k pěstování kvalitní chutné lahodné rýže. K pěstování vysoce kvalitní chutné rýže je zapotřebí velké množství čistě vody, kvalitní odvodňovací úrodné pudy, velké výkyvy mezi denní a noční teplotou, všechny tyto podmínky naplňuje tato oblast. 

 

Naše rýže se pěstuje a pochází z oblasti Inashiki situovaná v Ibaraki prefektury, kde se pěstují dva druhy nejpopulárnější rýže v Japonsku, jmenovitě Koshihikari a Akitakomachi. Naše kvalitní a chutná rýže je vybrána z více než 30 oblasti z celého Japonska. Inashiki Farma si zakládá na vysokou kvalitu, a kvalita farmy a její rýže byla celoročně uznána JA Japonskou Federaci Zemědělců JA. V posledních letech získala Inashiki Farma nejvyšší ohodnocení a řadí se mezi nejkvalitnější a nejchutnější rýže v celém Japonsku. 

 

 

Kvalita rýže a její chuť

Kvalita naší rýže je na té největší úrovni. Ohodnocena nejvyšší značkou v Japonsku, naše Koshihikari patří mezi žádanou značku i v celém Japonsku. Kvalitu rýže zaručuje, protože dodáváme čerstvě třistěnou rýži do Vašim domácnostech. Dodáváme tu nejčerstvější, nejkvalitnější a nejchutnější rýži, poněvadž rýži pouze tříštíme až po jeho objednání na našem E-shop. 

Naše Koshihikari je velice lepkavá ideální na sushi. Ale hodí se i k jiným nejenom japonským pokrmům. Koshihikari je známa svoji ideální texturou, sladkosti a dlouhodobou měkkosti. Tyto vlastnosti a charakter splňuje a dokonce je převyšuje naše koshihikari rýže. Koshihikari je velice známy japonský druh rýže a je nejvíce prodávanější nejenom v Japonsku ale v celém světě. Věříme že i vy vyzkoušíte a propadnete kouzelné chuti Koshihikari. 

 

Jak správně rýži uchovávat

Rýže nesmí přijít do kontakt s vodou. Měla by se skladovat v chladném a suchém prostředí. Rýže nasává pach ryb, masa, a proto by se měla uskladňovat mimo dosah techno surovin. Ideálně je rýži skladovat v lednici a zabránit kontaktu rýže se vzduchem aby nedocházelo k oxidaci, čímž by kvalita rýže se snížila. Rýže je možné konzumovat ale po delším skladovém období, rýže ztrácí vlákniny, minerály a vitamíny, a především její unikátní vlastnosti a charakter.

 

Jak rýži správně vařit 

Doporučujeme použit kvalitní nerezavý hrnec, který připraví vysoce kvalitní rýži. Například, při vaření 150 gramů japonské rýže doporučujeme použit 1 litrový nerezavý hrnec. Při vaření 300 gramů rýže 2 litrový hrnec. A při vaření 450 gramů rýže 3 litrový hrnec. 

 

Postup k vaření rýže:

Krok 1. 

Velice lehce opláchněte rýži. Použijte cedník. Opakujte třikrát. Poprvé opravdu lehce. Měli by jste vidět jak je voda bílá. Po druhé a po třetí stejným způsobem opláchněte rýži  ale dávejte pozor aby se rýže nepoškodila. 

Krok 2.

Jakmile je rýže opláchnutá, vložte do hrnce. Na 150 gramu rýže je  přesně 180 ml vody. Do hrnce dejte 1.2 krát nebo 1.3 krát vody. Jestliže máte radši ne tak měkké zrno doporučujeme 1.2.  Doporučuje použit studenou vodu aby se sladkost, lepkavost a chuť ještě vylepšila. 

Krok 3. 

Rýže nedávejte hned vařit ale přibližně 30 minut nechte usadit aby zrnka rýže mohla vsáknout do sebe vodu. Tím bude rýže sladší a lepkavější. 

Krok 4. 

Dejte vařit. Nejprve na medium aby se rýže začala vařit. 

Krok 5. 

Rýže se začala vařit. Změnit na velice nízký oheň a nechte vařit 10 minut. 

Krok 6.

Po 10 minut, nechte rýži usadit tak přibližně dalších 5 - 10 minut. 

Krok 7. 

Použijte rýžovou lžíci a promíchejte rýži tak aby vzduch se dostal dovnitř. 

 

Jestliže budeme vařit japonskou rýži tímto způsobem, zaručujeme, že rýže bude míti vysoké množství Vitamínu B, které zaručuje nejenom zdravou výživu ale také pomáhá při hubnutí. Po jedení zdravé japonské rýže se netloustne protože obsahuje velké množství vláknin, minerálu a vitamínu, mnohem více s porovnáním s jinými rýžemi. Proto konzumaci japonské rýže vřele doporučujeme. 

 

Vyrábí: Marek Ospalý - Eco Tec Japan s.r.o. se sídlem Vídeňská 188/119d, Dolní Heršpice

Kategorie: eshop

Zde je jeho příběh

 

Jmenuji se Marek Ospalý a více než 30 let jsem žil v zahraničí. Velkou část svého života jsem strávil v Japonsku, které se stalo mým druhým domovem. Japonsko mi dalo skoro všechno co jsem, především moji osobnost a charakter. Neuvěřitelné příhody, každodenní dobrodružství v džungli jedné z největších konglomerací na světě, denní seznamování s kulturou. Japonsko je země, která Vás překvapí každým momentem, i ve chvílích, kdy to vůbec neočekáváte.     

S Japonskem a japonskou kulturou mám velice blízký, skoro intimní vztah. Nejenom že jsem v Japonsku žil 19 let, ale také mě Japonsko dalo manželku a syna. Rodina manželky pochází z Nagasaki, takže můj syn se po narození stal přímým potomkem rodiny, která přežila druhou atomovou bombu na světě. Tato skutečnost člověka naučí dívat se na svět úplně jiným pohledem. Bohužel praděda zemřel ve 33 letech na následky ozáření, ale prababička se dožila 78 let. Dějiny tvoří skutečnost, ale budoucnost si tvoříme sami naším každodenním pohledem na život a naším myšlením a denní aktivitou. 

Osaka je třetí největší město v Japonsku s 2.6 miliony lidi. Osaka je ale součástí Kansai oblasti, která se skládá z Ósaky, Kyota, Kobe a Nara. V oblasti Kansai žije přes 20 milionů lidí a je nejenom centrem obchodu a služeb, ale také historickým a kulturním centrem celého Japonska. Do Kyota se sjíždí každoročně skoro 90 milionů turistů jak z Japonska tak i z celého světa. 

Do Japonska jsem odešel ve svých 29 letech studovat na universitě v Kyotu, kde jsem se zaměřil na analýzu a studii japonské společnosti v 50. a 60. letech přes japonskou filmografii. V roce 2007 se nám narodil syn, moje manželka je Japonka, tak jsem si udělal pedagogickou zkoušku v japonštině, abych se mohl stát japonským učitelem a vyučoval jsem angličtinu na soukromém kolegiu. Po dobu 16 let jsem pracoval na jedné z nejstarších škol v Hyogo prefektuře. Po dobu 16 let jsem vyučoval v japonštině a sblížil jsem se s japonským způsobem myšlení, mentalitou, přístupem k práci a hlavně k lidem. Do velice hluboké míry jsem si i osvojil japonský způsob myšlení, přístup k lidem, k práci a i  sám k sobě. Díky svým jazykovým schopnostem, plynule mluvím anglicky, japonsky a španělsky, jsem se podrobně seznámil s mnoha lidmi nejenom po pracovní stránce, ale také osobní.  Setkal jsem se nespočetným množstvím lidí v Tokiu a v Osace, na obchodních cestách po celém Japonsku, v Japonsku jsem procestoval skoro všechny prefektury, ale také na osobních cestách nejenom skrz celé Japonsko, ale i přes celou severovýchodní část Asie.    

A díky těmto zkušenostem jsem se rozhodl svoji unikátní zkušenost z Japonska, s japonským způsobem života, myšlení a filosofií, přinést do Evropy a seznámit především lidi v Čechách, ale také i v Europě, s trochu odlišným myšlením a  přístupem k životu. Mým úkolem se stalo seznámit české lidi s japonskou kulturou, myšlením a filosofií nejenom k životu, ale především  sám k sobě. V jednoduchém shrnutí, japonští lidé jsou velice pracovití, upřímní, uctiví a velice respektující. A právě tyto schopnosti lze asi nejlépe poznat přes japonské výrobky, které jsou často dokonalostí samy o sobě. 

 

Převzato z webu www.japonskaryze.cz

Japonská rýže

S japonskou rýží jsem se  setkal, když jsem poprvé přijel do Japonska ve svých 29 letech. Říká se, kolik umíte jazyků, tolikrát jste člověkem! Ale také platí, čím více jste procestovali, tím lépe sami sobě rozumíte. Člověk se učí nejenom sám od sebe a od svých chyb, ale také ze svých zkušeností, nových pocitů a emocí. Japonsko nabízí některé neuvěřitelné potravinové suroviny. Ale asi nejvíce vyzkoumána a propracována je japonská rýže. 

V Asii se pěstuje 90 procent produkce rýže na světe a Japonsko je pouze na 11. místě v celosvětové produkci rýže, japonská rýže je bez diskuze ta nejkvalitnější a nechutnější  rýže na světě. Její chuť je unikátní a její textura, kombinace mezi perfektní tvrdostí zrna tak, aby chuť rýže zůstávala na platu a lepkavostí rýže, tak aby se dobře konzumovala, je absolutně ideální, propracovaná do podrobností. 

Před příjezdem do Japonska v roce 2005 jsem Japonsko a jeho kulturu měl prostudovanou přes eseje japonských spisovatelů a esejistů, ale také přes detailní studii a analýzu japonských filmů. Japonské myšlení jsem pomalu začal chápat po příjezdu do Japonska. Za 19 let života v Japonsku jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Z člověka, který zná Japonsko přes studie a analýzu, jsem se stal člověkem, který poznal Japonsko přes život, životní starosti a problémy v každodenním životě v japonské společnosti. Mým hlavním jazykem se stala japonština, kterou jsem používal skoro 90 procent svého života. Jenom můžu děkovat za unikátní zkušenosti a život, který jsem prožil v Japonsku. Prošel jsem neuvěřitelnou cestou vzdělání a poznávání japonské kultury a společnosti. Asi středem této zkušenosti se stala gastronomie a každodenní strava. Rýže se v Japonsku jí každý den dvakrát někdy až třikrát denně. Při stravování rýže jsou určitá pravidla, která jsou zakoženěná do mysli a chování každého člověka v Japonsku. 

Mimo mnoho věcí mě ale asi nejvíce ovlivnila každodenní strava, poněvadž mě předělala a přetvořila fyzicky na člověka, kterým jsem dnes. Japonská strava je velice zdravá a rýže, která je absolutní centrem každého zdravého jídla, pomalu ale určitě během 20 let tělo a zdraví pozitivně ovlivní.   

V Japonsku jsem také poznal neuvěřitelnou variaci chutí japonské rýže. Každá oblast v Japonsku, mimo Okinawy, pěstuje rýži, která má svoji specifickou chuť. Japonská rýže má neuvěřitelnou chuť a kvalitu. Mnoho lidí v Japonsku má oblíbený druh rýže ze specifické oblasti nebo i oblíbenou odrůdu rýže. A když se jednou s kvalitou japonské rýže seznámíte, tak bude velice těžké se vracet k jiným druhům rýže. Po 19 letech života v Japonsku už nejsem schopen konzumovat jinou rýži než japonskou. A proto jsem se také rozhodl japonskou rýži dovážet do České republiky a nabízet ji lidem v Čechách. Mým novým projektem se stalo seznámit co nejvíce lidí s vysoce kvalitní a chuťově vynikající japonskou rýží a trochu přiblížit lidem v Čechách japonskou kulturu a japonský způsob myšlení. Lidé by se měli učit od jiných kultur a společností. Vždy je mnoho se co učit. 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: