Kuchyňský nůž na celý život - evropský - loupací

Profesionální německý kuchyňský nůž z německé nerezové oceli.

Je výjimečný a snese víc než ostatní.

Je tenký jako japonská pilka a klade minimální odpor při řezu.

Dokáže loupat ovoce i zeleninu.

Až budete sušit půlené švestky, vzpomenete si.

Je to jeden z těch nožů, za který téměř nikdo nechce utratit, protože je malej.

Jenže tahle malá mrcoucha je boží nástroj na loupání cibule i česneku.

Krájí stroužky česneku na průhledné plátky na malém prkýnku (aglio - olio - peperoncino).

Tenhle typ nože je u nás v kuchyni nejvytížínější.

Překvápko co?

A můžete si o tom myslet co chcete. 

 

Jde krásně ostřit ocílkou, protože není z tvrdého materiálu.

Naše děti tento typ nože používají nejraději a říkají, že je jenom jejich.

 

Narodil se jako dělník do provozů a kuchyní.

Má kulatou masivní omyvatelnou střenku inspirovanou japonskými noži.

Umí věci, které japonské tvrdé a neohebné nože neumí.

Je zcela jiný.

Je součást celku.

Je jen pro fajnšmekry a lidi co chtějí s nožem zažít něco nového.

Je to profesionální nástroj na celý život.

 

 

Tvar: loupací se zahnutým ostřím

Délka ostří: 70 mm

Střenka: omyvatelný polymer

Úhel ostření: cca 20 stupňů

Typ ostří: faseta 

Výbrus: oboustranný

Mechanické vlastnosti: flexibilní

Chemické vlastnosti: nerez 

Fyzikální vlastnosti: při ohřátí nad 150 Celsia se nevratně ničí řezná část čepele 

Výroba: Germany

 

Položka byla vyprodána…
Vyprodáno
1 280 Kč
Kategorie: CHUŤ
Položka byla vyprodána…

Příběh

Vozíme miso a octy šéfkuchařce z Barevného bufetu.

Jmenuje se Lili a je z Ukrajiny.

Vaří tam vegansky k nepoznání od masojídel.

Dokonce vaří i lépe.

 

Volá mi: "Vašku přivez ocet a něco na nabroušení nožů mám tu i nějaký japonský."

Jedu tam s protahovacím V-brouskem a octem.

Vece: "tady mi nabrus ty nože, ať mají holky z přípravy čím řezat."

Ostřím a pídím se po nějakým šéfkuchařským noži mezi těma holčičíma.

 

Lili: "hele Vašku, tenhle jedinej neostři tomu stačí ocílka a já ho miluju."

Vytáhla kinžál s červenou polymerovou rukojetí a vrazila mi ho do zad?

Ne nebojte do dlaně tím červeným heftem.

A bylo hned jasněji.

"Aha tak tohle to evropský nářadí, co se v Lidlu neprodává."

"To je tradice co zbyla z období secese a Rakousko Uherska."

"No jo."

"Tak to potom jo."

 

 

Jak říkal Jirka sochař.

Jděte ku křoví s japonskýma hoblíkama.

Já tu mám po pradědovi celou rakousko uherskou výbavu pro truhláře.

A to je pak teprv pohoblováníčko.

 

No a my co nemáme výbavu po pradědovi.

My musíme pracně hledat výrobce a distributory, kteří na tu původní profesionalitu navázali.

čili.

K čertu s prvním pádem a nekvalitním vercajkem.

 

A zbytek už znáte.

 

Požádal mě druhdy Ondřej Kopička tehdy winepunk dnes Landcraft.

Že prý ať mu řeknu, kde koupí pořádnou kudlu do kuchyně.

Že neví jak vybírat.

Že každej píše něco jinýho.

Že je z toho zmatenej.

 

Tak začala moje několikaletá rešerše nožů.

Za tu dobu jsem potkal báječného kováře HLOHA.

Naučil se s křesadlem a výhní.

Utratil pár tisíc z rodinného rozpočtu navzdory nachudlosti.

Vykoval nože japonského typu.

Zničil několik originálních japonských kudel.

Z jedné damaškové jsem ukoval kramle do stolu, protože nešla kloudně nabrousit.

Dodnes pěkně slouží na trzích, kde z toho stolu prodáváme.

Během té doby jsem v české krajině našel krásné přírodní kameny na broušení nožů.

3 koupené kameny jsem zničil výukou broušení.

Naučil se brousit japoské hoblíky kanna.

Utýral jsem japonskou axiální brusku na nože broušením seker.

Vykoval jsem japonské kladivo.

Oholil se vlastnoruční břitvou Kamisori z japonské bílé oceli.

Naučil držet kladivo jiného Ondřeje.

Vykoval jsem si Higonokami, co nosím na krku.

Naučil se vnímat druhy ocelí.

Vybavil naší kuchyni ručně kovanýma nožema.

Potkal báječné kuchaře.

Až jsem se ocitl v roce 2022 a troufám si říct "dobrej nůž je věda, ale dnes už ho poznám".

 

1. Měl by navazovat na rakousko uherskou tradici kvality profesionálních nástrojů.

2. Měl by mít evropský tvar, protože jíme lžící a tím řežeme jinou frakci jiným způsobem než v Asii. 

3. Měl by být tenký a oboutranně vybroušený, protože čerstvou rybu na sushi tu v moři nechytíme.

4. Měl by stát kolem 2000 Kč, protože drahej damašek je jen paráda a blbě se brousí

5. Měl by se snadno brousit, protože nůž je tak ostrej, jak ho umíte nabrousit.

 

A přesně takové nože jsem pro vás začal obstarávat a věřte, že to není úplně běžná agenda.

A znáte mě. 

V nožích cítím cosi niterného a krásného.

Cosi spojeného s přežitím a umem.

Cosi lidského i nelidsky krutého.

Cosi banálně prostého i nepochopitelně složitého.

Cosi z darů Země do kamene železné rudy zakletého.

Cosi thorovým kladive v ohni prométheově ukutého.

Cosi z kamene, dřeva, ohně a lidského důvtipu.

Amen.

 

Zpět do obchodu