kudla na celý život - zeleninová, made in Japan

2 200 Kč
Vyprodáno

Popis viz video na instagramu.

https://www.instagram.com/reel/C9PTcZzMdxu/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Jo a kupte si i něco dalšího, ať máme taky nějaký prospěch i my,

Z nožů nic moc není a stojí to spoustu práce s výběreme a natáčením videa.

Děláme to jako službu z nadšení.

Děkujeme Smolíci

Kategorie: eshop
Položka byla vyprodána…

Příběh

 

Požádal mě druhdy Ondřej Kopička tehdy winepunk dnes Landcraft.

Že prý ať mu řeknu,  kde koupí pořádnou kudlu do kuchyně.

Že neví jak vybírat.

Že každej píše něco jinýho.

Že je z toho zmatenej.

 

Tak začala moje několikaletá rešerše nožů.

Za tu dobu jsem potkal báječného kováře HLOHA.

Naučil se s křesadlem a výhní.

Utratil pár tisíc z rodinného rozpočtu navzdory nachudlosti.

Vykoval nože japonského typu.

Zničil několik originálních japonských kudel.

Z jedné damaškové jsem ukoval kramle do stolu, protože nešla kloudně nabrousit.

Dodnes pěkně slouží na trzích, kde z toho stolu prodáváme.

Během té doby jsem v české krajině našel krásné přírodní kameny na broušení nožů.

3 koupené kameny jsem zničil výukou broušení.

Naučil se brousit japoské hoblíky kanna.

Utýral jsem japonskou axiální brusku na nože broušením seker.

Vykoval jsem japonské kladivo.

Oholil se vlastnoruční břitvou Kamisori z japonské bílé oceli.

Naučil držet kladivo jiného Ondřeje.

Vykoval jsem si Higonokami, co nosím na krku.

Naučil se vnímat druhy ocelí.

Vybavil naší kuchyni ručně kovanýma nožema.

Potkal báječné kuchaře.

Až jsem se ocitl v roce 2022 a troufám si říct "dobrej nůž je věda, ale dnes už ho poznám".

 

1. Měl by to být nůž sendvičový, jako je japonské profi truhlářské náčiní - pak vydrží věky.

2. Měl by mít evropský tvar, protože jíme lžící a tím řežeme jinou frakci jiným způsobem než v Asii. 

3. Měl by být tenký a oboutranně vybroušený, protože čerstvou rybu na sushi tu v moři nechytíme.

4. Měl by stát kolem 2000 Kč, protože drahej damašek je jen paráda a blbě se brousí

5. Měl by se snadno brousit, protože nůž je tak ostrej, jak ho umíte nabrousit.

 

A přesně takové nože jsem pro vás začal obstarávat a věřte, že to není úplně běžná agenda.

A znáte mě. 

V nožích cítím cosi niterného a krásného.

Cosi spojeného s přežitím a umem.

Cosi lidského i nelidsky krutého.

Cosi banálně prostého i nepochopitelně složitého.

Cosi z darů Země do kamene železné rudy zakletého.

Cosi thorovým kladive v ohni prométheově ukutého.

Cosi z kamene, dřeva, ohně a lidského důvtipu.

Amen.